Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven (31)

vrijdag, 01 maart 2024 15:34

Nieuwsbrief

Lieve mensen,

December en januari zijn hier de zomer vakantie maanden.
Er viel best veel regen, maar we hebben veel leuke dingen gedaan. Samen met de vrijwilligers uitstapjes gemaakt, gaan zwemmen in Lake Victoria.

Bezoek van Sinterklaas niet te vergeten! Kerstfeest in Kampiringisa was weer echt een feest! Alle kinderen genoten van de kadootjes en heerlijk eten!
De Foodstep kinderen hebben met hun dansleraar, Okiru, zoveel dansjes geleerd dat we overal mogen optreden. Echt mooi om te zien hoe onze jonge kinderen genieten!
Onze oudere kids zijn net terug van de Vaderhart school. 14 dagen ondergedompeld worden in pure vriendschap, geloof en Vaders liefde. Ze straalden van oor tot oor. En hadden bij hun thuiskomst veel te vertellen!
Ook goed nieuws, we kregen er weer enkele kindjes bij waaronder kleine mooie Sisi. Misschien krijgen we morgen een 2 dagen oud baby'tje erbij. Zou geweldig zijn.

Ook erg nieuws, onze beste vriend Yoti Vandroogenbroeck (36 j)is onverwachts overleden !
De zoon van Jan die vorig jaar overleed.
Vreselijk gewoon, we voelen ons best alleen.
Onze andere Foodstep zoon, John longok, heeft dankzij jullie financiële steun, een zeer zwaar motor ongeluk overleeft. Hij stelt het naar omstandig heden goed.

Voor de rest zijn er weer veel opknapwerken verricht. Nieuwe ramen, schilderwerk, waterwerken, metaal bewerking,...
Ook komen er gelukkig weer veel bezoekers langs. We worden iedere keer suuuuper verwend! Kledij, schoenen, eten, boeken, schoolgerief, snoepjes, fruit, ....en veel liefde!
Ons Dent Aid team was ook weer van de partij! Alle bijtertjes zijn weer goed gekeurd om aan een nieuw schooljaar te beginnen.

Dank voor jullie liefde , steun en support!
God's Zegen
Nathalie Seliffet en alle Foodstep kids.

zaterdag, 21 oktober 2023 16:26

Nieuwsbrief

Lieve mensen,
Hoe gaat het met jullie? Zo te zien nog steeds mooi weer! Dat mis ik eigenlijk het meest van België. De seizoenen.
Een mooie naherfst. Een koude winter, lente bloesem en zomers terrasjes weer. Hier hebben we zomer en regenseizoen. We zitten nu volop in regenseizoen. Tot aan onze enkels ploeteren.
Door de rode aarde modder wegen. Maar goed, ook dat hoort bij Afrika.

Onze kids zijn begonnen aan hun laatste semester. In december en januari hebben ze hier zomervakantie.
De afgelopen maanden zijn er vele mooie projecten verwezenlijkt in Foodstep.
Zo kregen we van een Belgische organisatie uitwasbare maandverbanden. Nu kunnen all meisjes altijd nr school!
Op sommige dagen stonden alle bedden buiten voor de grote schoonmaak en alle kamers van de kids vanbinnen te schilderen. Daarna kreeg ook de gehele buiten boel een frisse verflaag.
Er werd geoogst op het land om zo de borden heerlijk te vullen met verse groenten en fruit.
Vele stevige bouwwerken werden verricht.

Een verbouwing met waterput bij de toiletten van de meisjes. Repareren van storm schade aan enkele daken, ons huisvuil kreeg een eigen huisje met grote vuilbakken om zo beter te sorteren.
(Hoewel dat een groot hekel punt in Uganda is, hier wordt nog alles op een hoopje verbrand).
Ook kregen we van Eco Technix vanuit België, prachtige zonnepanelen toegestuurd. We wachten totdat het storm seizoen voorbij is, om deze op onze Foodstep daken te plaatsen. Weer een sprong vooruit!
En dan de ware metamorfose van ons Foodstep speelplein.!!

Nieuwe schommels, glijbaan, wip- wap, een gemetste ping-pong tafel. Een goede wasplek bij de waterton.
Voor de oudere een prachtige zithoek onder een mooi stro dak, gemaakt Dr John Longok, een van onze oudere kinderen in Foodstep. Ook de sport palen voor netbal, basketbal en volleybal, werden vernieuwd. Kortom een heuse klus werd verzet. Bedankt aan alle vrijwilligers en sponsors om deze projecten tot een mooi einde te brengen.
Ook onze eigen Foodstep kids hielpen goed mee! Thank you!

Zowel de jongens als de meiden, volgden een cursus juwelen maken! De resultaten zijn pareltjes! En nu te koop, net zoals onze naaiwerkjes, in ons kleine shopje. Ik ga vragen aan onze oudste kids om deze ook on line te zetten.

Ik hoorde van velen dat de jaarlijkse Foodstep BBQ , weer zoals steeds een groot en lekker succes was! Aan iedereen achter en voor de schermen, suuuper bedankt!
Het restaurant hier begint stil aan op gang te komen. Kinderen helpen graag en goed mee. Kunnen al veel recepten zelf bereiden. Ben super trots.
Deze week worden ook de meubeltjes voor de eerste bungalow geleverd. Ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden.

Mijn lieve ouders, hadden samen met nog andere vrienden een mooie tijd in Uganda. Altijd weer goed om het thuisfront te verwennen met de schoonheden van Uganda. We bezochten samen de kinder gevangenis. Wat waren ze onder de indruk hoe deze plek niet meer de hel op aarde is. Met dank aan mijn hele Foodstep team.

Ik word net opgebeld dat er een verwaarloosd 7 maanden oud meisje is gevonden. Ga dus nu metteen afsluiten. Weer een klein hummeltje dat een hoopvolle toekomst staat te wachten, I Foodstep Uganda.
Dankzij familie, vrienden, sponsers, en gebed kunnen we dit waar maken.
God's Zegen
Nathalie en alle Foodstep Uganda kids

 

zondag, 11 juni 2023 17:16

Nieuwsbrief juni 23

Lieve mensen,
Mijn naam is Nathalie Seliffet.
Kom uit Belgie vandaan en reisde 17 jaar geleden, samen met mijn echtgenoot Werner Steurbaut en 2 jonge tieners naar het verre Afrika. In the middle of nowhere, Uganda.
We verkochten al onze bezittingen in België en vertrokken met 7 koffers naar een Nederlands project in het Noorden van Uganda, Lira.
Ze zochten een crisis manager voor een school, bakkerij, weeshuis en sesamzaad project weer nieuwe energie in te blazen. Daar we altijd nr Afrika wilden verhuizen, leek ons dit een geweldige droom die waarheid wordt....
Renee Froger zong niet voor niets' de meeste dromen zijn bedrog....'
Want daar aangekomen was er helemaal niets van dit project te bespeuren!!
Daar sta je dan.....en wat nu!

Ik denk dat ik de straat stenen uit de weg gebeden heb (hoewel er hier alleen zand wegen zijn). Nog geen week in Uganda en we moesten leren dat er plan B moest zijn. Tot op de dag van vandaag heb ik altijd een plan B in mijn broekzak.
Terug naar de hoofdstad Kampala, onze kids moesten naar school.
Op een dag hoorde ik een moeder haar kind straffen met de woorden 'I will send you to Kampiringisa!!'
Niet wetende wat dit was, tot op een dag ik op de weg naar Impigi reed. Ik zag opeens een wegwijzer met Kampiringisa Rehabilitation Center staan. Nu moest ik het weten! Reed zelf naar boven, want de chauffeur wilde daar niet gezien worden. Wat ik daar aantrof....de hel op aarde....!

Kinderen v 2 j - 18j, naakt, hongerig, geen water, geen slaapplek, dolend als zombies door mekaar. Ik had nog nooit zoiets gezien....
Ik kwam thuis en zei tegen mijn man, of we gaan terug naar België, of ik moet hier iets aan doen. Deze kinderen hebben dringend hulp nodig! Ondanks dat dit een overheids instelling is voor onhandelbare kinderen, kon ik met mijn vergaarde team aan de slag om deze kinderen een waardig leven te bieden.
Er was in 12 jaar niet meer gepoetst. De koeien stonden in de slaapzaal. De amoniak geuren van de urine waren ondraagelijk. Onze ogen moesten iedere 5 min gespoeld worden. Maar goed....we waren vertrokken aan een groot plan, God s plan.
Al gauw bezochten we de kinderen 2 keer per week. Er werden sponsers gezocht om alles te bekostigen. Kledij, Borden, buiten keuken, ruiten in de koude ruimtes, water tanks, dakgoten, zaden om zelf te kweken, ....OoK gaven we medische zorg en scholing.we brachten zelfs onze eigen social workers daarheen, die bleven bij de kinderen. Al gauw raakte bekend dat Foodstep, zo noemt mijn organisatie, de boel aardig onder controle had. Wat niet altijd bij iedereen in de smaak viel, maar daar trok ik me nooit iets van aan.

Sterker nog, ik begon kinderen te bevrijden uit deze hel.
Het werden er eerst 2, Peace 12 jaar en Okiru 4 jaar. Toen 15 kids, allemaal wonende in ons huis! Allemaal komende van het kamp.
Toen er opeens 50 kinderen in en om ons huis verbleven, hebben we de sprong gewaagd om een stuk land te kopen en daar gebouwen op te bouwen. Jongens en meisjes slaapzalen, sanitaire blokken, eetzaal, kleuterklas, keuken, administratie gedeelte .
We zitten hier nog steeds, Foodstep Uganda was geboren!

Kampiringisa bezoeken we nog steeds, alles is in goede zin sterk veranderd. Foodstep heeft met geld van de Europese Unie een prachtig meisjes paviljoen gebouwd. Met eigen sanitair, tuin, watervoorziening en een moestuin.
Op een dag vond ik op de markt in een plastic zakje een pas geboren baby'tje.! Ik dacht eerst dat het een poesje was.
Ik ging naar de politie. Ze zeiden jij hebt toch een weeshuis? Tja, maar met oudere kinderen, geen baby's! Neem haar maar mee, we proberen haar moeder op te sporen.
Daar stond ik dan, met een pas geboren baby.


Gelukkig vonden onze kids het geweldig! Er werd goed voor haar gezorgd! Flavia werd het lievelingetje van iedereen.
En toen was het hek van de dam! Nu de politie wist dat Foodstep ook kleine baby's opving werden we vaak gebeld om hulp.
Ik moet er wel bijvertellen dat al onze kids geplaatst zijn in Foodstep door de kinderbescherming en de rechter. Wij krijgen alleen maar kinderen toegewezen die niet meer thuis kunnen wonen. Al onze kids hebben een vreselijk leven gehad.
Hekserij en kinderoffers zijn hier dagelijkse kost. Meermaals moet ik 's nacht om 3 u, (schijnt volgens hekserij de beste tijd te zijn) met 1 politie agent, een kind gaan bevrijden. Vaak gevaarlijk spel, daar de heksen beweren dat ik hun geld afpak.
Kleine baby's gedumpt in een vismijn, kinderen waar de schedel is ingehakt om de geesten te verwijderen, kindjes in brand gestoken omdat ze niet in de kamer wilde blijven en steeds naar buiten liepen, vastgebonden aan een boom of onder een kast.

Kinderen levend gestort in verse beton, want dat brengt geluk, jonge meisjes zo verkracht dat plastische chirurgie nodig is. Philemon, 4 jaar, werd zuur in zijn oren gegoten, zo kon hij beter bedelen,.....ieder kind heeft zijn vreselijke verleden.
Maar gelukkig mogen ze bij ons tot rust komen. Ieder kind gaat naar school. We hebben onze eigen kleuterschool. Ook vakscholen (tailoring, haartooi, champignon kwekerij, landbouw,)En sinds kort opleiding in hotel en Catering. Vlak aan Lake Victoria.
Verder krijgen al onze kinderen medische zorg, hebben we goede social workers om het verleden van het kind een plaats te geven en verwerken. Krijgen al onze kinderen 3x per dag voedzaam eten. Zijn er activiteiten voorzien in sport en spel. Ons foodstep acrobatic team laat velen verbazen.


Bovendien werken we nauw samen met de overheid en heeft ieder kind zijn eigen dossier. Ook regelen van bezoeken of terug keer naar de familie worden nauw opgevolgd.
Ook in Jinga werken we nauw samen met Home of Hope. Een organisatie die zorg draagt voor gehandicapte kinderen.
Dus ja, je kan wel zeggen dat Foodstep team een volle agenda heeft.
- Kampiringisa, het verbeterings gesticht
- Foodstep Home met nu 75 kinderen v 3 maanden - 18 jaar
- onze vakscholen
- samen werking met Home Of Hope

Ik hoor u al afvragen hoe Foodstep dit allemaal kan bekostigen. Wel erg simpel, mensen zoals u, die ons niet alleen een warm hart toedragen maar ook ons financieel ondersteunen.
Mensen die persoonlijk een kind sponseren aan 30 euro/ maand. Maar ook een school die een benefiet houd en ons hiermee een waterton schenkt. Alle kleine beetjes houden ons op de been.
Onze grootste uitdaging is nu :
- de hoge voedsel prijzen
- hoge rekeningen bij het ziekenhuis
- een auto voor Foodstep (we hebben onze vorige auto tijdens corona verkocht om eten te kunnen kopen voor de kinderen)
- opknap werk aan de infrastructurein Foodstep
- schoolgelden zijn weer gestegen
...
Ik kan u, als u dat wil, van al deze onkosten de juiste bedragen weergeven.
In ieder geval bedankt om even de tijd te nemen om mijn verhaal te lezen. En ondanks de vele tegen slagen( vergiftiging v watertank, slangen beet door dat iemand slang in mijn auto gooide, huis in brand gestoken,....) blijven we verder vechten voor een hoop volle toekomst , vr Al onze kinderen!


Warme groeten vanop de Evenaar!
Nathalie Seliffet en alle
Foodstep Uganda kids

zaterdag, 04 maart 2023 15:59

Nieuwsbrief maart 23

Lieve vrienden,

De lange 'zomer' vakantie is weer voorbij ! Het was een gezellig drukke tijd samen met al onze Foodstep kids.
Sommige gingen op sportkamp, anderen gingen aan de slag in onze tuin. Joel leerde enkele kids leuke patronen en schorten maken. Terwijl ons koor en onze muzikanten hun eigen werk instudeerden en de longen uit hun lijf zongen bij vele kerkdiensten. Wat hebben ze genoten van de zwemlessen in ISU. Heerlijk om de kids zo blij en gelukkig te zien!

We krijgen gelukkig weer bezoek in Foodstep die steeds voor ons spulletjes uit België en Nederland meebrengen. Waarvoor dank! Zonder jullie zouden we er maar kaaltjes bijlopen.
Ook kwamen er best veel bezoekers die een tijdje langer bleven. Zij gaven EHBO les met 14 leerlingen die hun certificaat behaalde. Onze oudste jongens werden getrakteerd op dagje uit met echte pizza!
Een piloot van KLM bracht 2 fietsen mee en leerde onze tieners hoe je een fiets in mekaar steekt en onderhoud.
Lieve mensen kwamen koken voor de kids. Andere waren aan het klussen. Een vriendin leert hen juwelen knopen.
Sommige kids hebben een cursus gevolgd en zijn een nieuw project gestart, onze eigen Foodstep Champignon kwekerij!
Eigen kweekhuisje bouwen, stoken, mest, ....werkelijk ongelooflijk!
Kortom, we hebben niet still gezeten.

En nu zit iedereen weer op de schoolbanken. 8 verschillende scholen! Sommige hadden zo'n geweldige resultaten dat hun naam vermeld werd in de krant en ze dus ook een studiebeurs verdienen. Onze Christoph is zelfs geselecteerd om in de beroemde sportschool (vele olympische marathon lopers trainen daar ook) op voetbal te gaan. Wat zijn we trots! Hij is niet zo groot als Lukaku, maar speelt als de beste.
Bepakt en bezakt, ging ieder kind weer naar school. Ook ons kleuterklasje, met een nieuwe geweldige juf, ging van start. Wij hopen nu even wat rust te krijgen.

Toch gaan de bouwwerken wel door. Zo bouwden we een mooie muur bij onze dining hall. Kregen sommige gebouwen binnen in een likje verf. En onze eigen waterput geeft ons iedere dag fris water. Ook de omheining werd geplaatst.
Projecten zoals zonnepanelen, opknappen van al het sanitair, verder afwerken van onze gastenverblijven , konijnen en kippen kweken,....staan op ons verlanglijstje.

Dus we gaan door met vrolijke moed!
Bedankt om naast ons te staan. Voor ons te bidden. En ons Foodstep project te ondersteunen!

Warme groetjes van ons allen.
Nathalie Seliffet

 

maandag, 26 december 2022 13:11

Nieuwsbrief december 2022

Lieve mensen,

Gekropen uit het dal van vorig jaar maakte Foodstep Uganda nu alleen maar goede dingen waar!

Ieder kind kreeg goede voeding en ging naar de klas.
Medische zorg, mooie kledij en een nieuwe matras!

Ook bezoekers kwamen weer langs met de mooiste spullen.
We konden zelfs uitdelen in het dorp en ook daar vele zakken vullen!

Mooie momenten met de kids in Kampiringisa en Home of Hope.
Thanksgiving party en Sinterklaas met veel pepernoot!

Aan sport zal het in Foodstep niet ontbreken.
Netbal, volleybal, voetbal...hoge scores op hun rapport kaart was gebleken!

Activiteiten zoals het maken van zeep en kledij, haren vlechten, tuinieren in de Afrikaanse zon. Zelfs het drillen naar water voor onze eigen bron!

Ik wil mijn staff en kids hartelijke bedanken.
Alleen maar vreugde in Foodstep, gedaan met janken!

Niet te vergeten de sponsors, de vrienden en familie.
Bedankt allemaal, zonder jullie konden we dit niet !

Het aller beste voor 2023 op al jullie wegen.
Dikke kus en God's Rijke Zegen!

Nathalie Seliffet

woensdag, 23 november 2022 14:14

Nieuwsbrief november 2022

Lieve vrienden,
Hoe gaat het met jullie? Hier is de waterpokkenplaag gelukkig verdwenen. De schrik voor ebola is er nog wel, alle scholen gaan eind deze maand vervroegd dicht. Daarna zou de president weer spreken over hoe verder.
Dus lekker 65 kids in examenstress! Zelfs onze kleine kleuters moeten een officieel staatsexamen afleggen.

De voedingsprijzen zijn veel te hoog. Er heerst veel armoede onder de bevolking. Iedereen kweekt zijn eigen groenten, hoe klein het tuintje ook is. Gelukkig is de oogst van de fruitjes erg groot. Heerlijk mango's, ananas , passievruchten, watermeloen, bananen, ....onze kids genieten hier zo van!

We krijgen gelukkig weer veel bezoek over de vloer. Vrienden van KLM, SN Brussels, Fly Dubai ....brengen vaak mooie spullen voor ons mee! Waar we erg dankbaar voor zijn! Ook het stukje kaas en witloof valt bij ons erg in de smaak.
Ook hebben we weer terug onze vrijwilligers van de Hoge School Leuven die voor 3 maanden hun stage komen volbrengen. De kids vinden het fijn om nieuwe spelletjes te leren. Vrienden die een paar dagen komen klussen in Foodstep zijn ook van de partij.
Ook ons zeepfabriekje en kleermakerij boeken mooi resultaat. Er zijn zelfs mensen die een booking maken voor een mooie short, tafellaken, wijnfles zak, heerlijke zachte handgemaakte zeep,.. .

Voor de rest kijken we uit naar de grote zomer vakantie. Sommige van onze kinderen gaan dan op bezoek bij familie. Een heel geregel voor onze social workers, maar vaak in mooie momenten gehuld.

Wij stellen het prima, ook onze zoon en kleinzoon doen het prima.
We kijken uit om Werner zijn 60 ste verjaardag te vieren. Hadden jullie er graag bijgewild!


Dikke kus van ons allen, 
Nathalie Seliffet
Foodstep Uganda

 

vrijdag, 23 september 2022 13:15

Nieuwsbrief september 22

Lieve vrienden,


Hoe gaat het met jullie? De herfst is al goed begonnen las ik. Hier is het regen seizoen gestart, maar het blijft ondertussen wel lekker warm.
Onze kinderen gaan allemaal gezwind terug naar school na 2 jaar thuis. Ons kleuterklasje kreeg een opknapbeurt. Ook nieuwe schooluniformpjes gemaakt door onze Joel, staan hun prachtig! We hebben onze grote schuur voorzien van een nieuw dak. En de omheining is hersteld. De tornado had flink huis gehouden. Veel dingen werden verwoest. Dankzij lieve sponsors konden we dit weer mooi herstellen!

Gisteren hebben al onze kinderen een nieuwe matras, lakens, hoofdkussen en dekentje gekregen. Wat een feest! Ze sliepen als engeltjes. De oude matrassen worden gebruikt in ons allom bekende Foodstep acrobatic team. Zij worden vaak uitgenodigt om op te treden bij festivals. Wat ben ik trots op mijn kanjers.

Ontdanks de hoge voedingsprijzen krijgen onze kinderen een voedzame maaltijd. Wanneer alle kids thuis zijn is een zak van 50 kg rijst zo weggewerkt.

We hebben best veel medische zorgen gehad. Gelukkig niemand Covid maar eerder huidproblemen, griep, maar ook veel verminkte kinderen die bij Foodstep geholpen worden. Gelukkig komen er nu terug weer mensen op bezoek. Zij brengen vaak medicatie mee. Wat ons goed helpt.

Ook hebben we er weer een 'vakschooltje' bij. We produceren onze eigen zeep en vaseline. Zo blijft alles en iedereen fris en schoon. Vandaag komt ook ons tandartsen team langs. Gelukkig heeft Foodstep hier een hoge score van goede bijtertjes.

Op ons land is het restaurant en keuken klaar. Receptie, bbq, meetings,....waar steeds de oudere kinderen mee helpen. Erg leuk en gezellig. Onze eerste bungalow is uit de steigers. Nu de afwerking nog en jullie kunnen allemaal komen logeren!
Want we missen jullie enorm!!

Met mijn familie gaat het ook goed. Ik geniet met volle teugen van mijn mooie kleinzoon!

We wensen jullie een fijne tijd toe , in deze toch wel rare wereld. Gods Zegen en tot gauw!
Nathalie en aaaaalle Foodstep Uganda kids.

 

vrijdag, 23 oktober 2020 15:16

Examens

Beste vrienden,
 
Onze kinderen van eerste jaar 7 en tweede jaar 4 en 6 zijn de enige kinderen met examens die terug naar school gaan.
Bid voor hen dat ze slagen voor hun examens.
 
We zijn zo trots op hen! X foodstep Uganda
 
 
dinsdag, 28 juli 2020 10:05

Greenstep

woensdag, 17 juni 2020 13:52

Nieuwsbrief juni 2020

Lieve vrienden,

Wat een nare, rare periode! Ook hier in Uganda best een gedoe!
Geen school, dus alle kids in quarantaine in onze Home. Geen shops open, geen markten, geen banken, geen transport, iedereen moet om 19 uur binnen zijn, geen kappers, geen restaurants,...
Wel besmettingen, maar geen overlijdens (als we het moeten geloven!?)
Onze kids moeten via de krant, wat scholing vormen. Gelukkig heb ik een geweldige staf die inwoont en kids scholing geeft.

We hebben enkele zware medische gevallen gehad. Angala een ernstige dijbeen misvorming. Prince, nieuw kindje van 1 jaar die slechts 5kg weegt.
Ezra in oktober gebeten door een slang, slecht verzorgd door stiefmoeder. Hij is nu bij ons. Hopelijk verliest hij niet zijn onderbeentje. Het in het ziekenhuis geraken, medicatie in Kampala alleen bereikbaar (2 uur rijden en 7 keer gestopt door leger)

Wat goed was, is dat wij onze eigen ruimte in de hotelschool konden afwerken.
Goed voor Werner. Onder de mensen, kids, zijn boeken en medailles die zelfs 12 jaar ingepakt waren. Hij geniet als een kind in de snoepwinkel!

Voor de rest hebben we sinds oktober iedere dag hevige regen met enorm veel wind. Hoge golven vernielen alles aan de oevers van Lake Victoria. Vreselijk!

We missen jullie enorm! We hadden zoveel volunteers, familie, vrienden, crew....die ons zouden bezoeken. Zij brachten steeds lucifers, kledij, zeep, schoenen, handdoeken, speelgoed, lees en leerboeken, ondergoed, kleurpotloden,.....mee.
Wat nu niet meer is. Onze kosten vliegen de pan uit. Please pray for us! Don't forget our children.

Zal blij zijn om jullie allemaal weer te huggen!
Nathalie en aaaaalle Foodstep kids
 
Pagina 1 van 3